čtvrtek 24. února 2011

Big Brother is watching you

Nasrala sem se, když po mně chtěli na sociálce doložit výpis z účtu za poslední čtyry měsíce. Kartou platím minimálně, ale když už platím, protože si zapomenu peníze, nebo co, tak né že bych platila v potravinách, například bych měla na výpisu položku Potraviny Kaufland 600 Kč. Nénéné, na výpisu mám takový výmrdy, jako C&A, Datart, New Yorker a vrchol všeho BIJOU BRIGITTE a částka jako prase, protože dárky woe. Ještě je to napsaný tak kravským velkým písmem, aby si na sociálce všimli. Primitivnost Caps Lockových názvů nechám stranou i když by se nad sebou takoví srandisti měli zamyslet.
Mně vadí, že vůbec někomu někam musím dávat svůj výpis z účtu. Nechce se mi do toho ani trochu. Nelíbí se mi, že kdekdo na sociálce bude mít přístup k takovým informacím, jako co kde kupuju, za kolik, a kdy. Mám štěstí, že nechodím do bordelů třeba, páč bych určitě na výpisu měla velkým písmem MOULIN ROUGE - Divoká Vanessa 1000 Kč. A eště by každej věděl, že su lezbouš. By mi tak eště chybělo ke štěstí. Kdyby se platilo kartou v hospodě, mohla bych tam mít třeba přilípnutý eště elektronický cech, aby bylo každýmu jasný, že piju Morgany, Fernusy, piva, žeru oříšky a házím love do džuboxu. Případně by i tady ta položka mohla být rozepsaná něco jako Jukebox - 10 Kč (Outkast - Hey Ya, Lily Allen - Fuck You).
Mlátím se do hlavy, že sem vůbec někdy tu zaprcanou kartu vytáhla. Platby kartama se vynalezly proto, aby nás mohli sledovat, to je jasný. Až teď mi došlo, že například kdokoliv v bance má moje soukromý údaje o tom, co kde platím, tím pádem mají informace o tom, jak žiju. Co je jim kurva do toho? Proč se musí vést záznamy o tom, například, z jakýho bankomatu si vybírám peníze? To jako sledujete můj pohyb? Já vím, není to žádná novinka a hodně lidí se dohledalo podle plateb kartou, to je smůla a jejich blbost, a žádnou Ameriku sem neobjevila. Ale mě to prostě sere, já sem se nad tím rozčílila až teď.
Nebo třeba internet a celá internetová historie. Cokoliv napíšu, zůstane uloženo, cokoliv smažu, zůstane uloženo taky. Se dycky nestíhám divit. Nicméně pokud píšu, tak s tím prostě počítám. Jenom je docela průser, že pokud jednou něco na net dáte, cokoliv, už to nejde vzít zpátky. Né že bych něčeho litovala, porno sem netočila a za nic ohledně sebe se nestydím, protože su boží, ale je mi líto ostatních lidí, kteří si myslí, že sou na internetu inkognito.
Ovšem daleko děsivější mi přišlo, když nějaká firma celkem legálně (a toto mi, do prdele, vysvětlete) sledovala život lidí podle toho, co zadávali do vyhledávačů. Šlo samozřejmě o cizí, nic netušící lidi. Firmička si dělala průzkum, aha. Přišlo to vůbec někomu divný?
Telefonní operátor vlastní výpisy telefonních hovorů. Esemesek a využívání internetových dat. Telefon o vás prozradí, kde se nacházíte.
Na ulici máme kamery. Pak je tady ještě daňový přiznání a sčítání lidu, kde například stát potřebuje vědět, kolik máte televizí. Nově je zřízený i to, že pokud chci, aby mi dítě vzali do školky, musím předložit pracovní smlouvu. Né razítko od zaměstnavatele. Smlouvu. Tím pádem učitelka ve školce bude vědět, kde dělám, co dělám a kolik vydělávám.
Můj zaměstnavatel má otisk mýho prstu. Doktorka vlastní mou zdravotní dokumentaci.
Banky a velký firmy mají propojený databáze neplatičů. Bohužel mají určitě i databáze platičů, vědí o vás všechno. S databázema se obchoduje, protože informace se stávají čím dál víc cennější. A protože jsou cenný, je potřeba je sbírat. Ochránci lidských práv se vztekají ohledně náramků, který mají sloužit rodičům ke sledování dětí. Cítíte ten paradox? Není to kurva jedno? Kdyby nám teď všem dali pod kůži čipy, nebude to vůbec žádná změna.
Vědí o nás úplně všechno. A pak mě někdo rozseká hláškou "Nikdy nebudu mít Facebook, nechci o sobě zveřejňovat informace", zatímco si vesele platí kartou každý natankování benzínu, prochází se po monitorovaných ulicích, nechává si radarem měřit rychlost svýho gangzta car, a u své zdravotní pojišťovny má v databázi zaznamenanou sérii zdravotních výkonů.

11 komentářů:

  1. Ale 1984 od Orwella jsi četla, viď? :)

    OdpovědětVymazat
  2. jo..je to tak.ale utyct z toho uz asi nepujde....

    OdpovědětVymazat
  3. Ravene, nečetla. Měla bych? Je to nějaký zásadní dílo? Jestli jo a mám mezery, tak bych to měla napravit.

    OdpovědětVymazat
  4. Kowakova, ty neznáš Orwella? Ale to je pro dnešní dobu základní a povinná četba :-(

    OdpovědětVymazat
  5. v Recku se uz v porodnicich obchoduje s daty. Takze jak porodis, tak krome toho ze te zahrnou pamprskama a umelyma mlikama, tak jak se vratis domu tak te ceka plna schranka letaku a reklam na vsemozne pripravky, kosmetiku,leky,presnidavky, slevove kupony a to posilaji po cely batoleci zivot decka. Jsem mockrat uvazovala debilne nad tim, ze nekterym zenskym treba to decko umrelo a jestli to posilaj dal anebo maji tak dobry informace ty firmy, ze se to dozvedi? A jestli ne tak tomusi byt mazec kazdy mesic videt tolik posty o miminech

    OdpovědětVymazat
  6. Kowakova: jednou za x let obnovuju jeden papír, kterej potřebuju v práci. A to teprv je maso! Nezažila jsem nic horšího než vyplnit lejstra pro eNBéÚ. Tam musíš na sebe vyblejt úplně, ale úplně všecho!

    gugu: to existuje i tady. V den, kdy jsem se vrátila z porodnice už u nás zvonil pojišťovák, kterej to děcko chtěl pojistit... Kdo mu to řek? Radši nedomejšlet...

    OdpovědětVymazat
  7. No, zásadní dílo...řekněme, že je to dost k tématu a tím pádem Tě to asi dost osloví :))) A nebo minimálně zjistíš, odkud je termín Velký bratr ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Dobře, du na to. Jenom doufám, že nebudu ještě víc paranoidní než teď :)

    OdpovědětVymazat
  9. budes, Orwell je dobrej, aspon se dozvis, odkud je Big Brother

    OdpovědětVymazat
  10. Nam jednou prisla do schranky reklama plna fotek obrovskejch mravencu a jinyho hrozive vypadajiciho exotickyho hmyzu s nabidkou, ze je z naseho mileho bytecku dostanou pryc...zadne exoticke pavouky jsme sice nemeli, ale par dni na to prisel dopis od ministerstva skolstvi, ze byl drahy umisten jako ucitel na ostrov Mayotte. Pekna pozvanka!

    OdpovědětVymazat