pátek 25. března 2011

VIPky

Česko je tak nekulturní země, že se ani nemáme právo smát Americe, že dřív se vyvine kultura v jogurtu než v zemi Strýčka Sama. Haha jako. Na kulturu naší republiky se radši ani nevyrábí vtipy, protože to snad ani není směšný.
Na druhý straně si myslím, že tady ani žádná kultura být nemusí, pokud podstatné většině národa stačí sedět s brambůrkama u telky, sledovat každý trapný seriál, který nejspíš napsali pacienti psychiatrické kliniky, a sami si to taky zahráli.
Největší trhák poslední doby je to, že Havel točí jakýsi film. Jako a co je na tom za terno, že zase točí film někdo starej, dyť je to všecko na jedno brdo. Proč se k tomu nepustí mladý lidi? Dyť tady ty filmy už sou tématicky absolutně mimo, to nikoho nezajímá. „Milý humor” Svěráka už mi taky leze krkem (óká, kromě Kukyho), a jestli je největší funny výrobek kultury Jára Cimrman, tak to se teda řítíme do pěkný prdele.
Nikde se ve filmech, teda v těch našich, neobjevuje mladý prvek. Tématika, která zaujme mladý lidi. Sme v době internetu, a nikde není film o hackerech, nikde nehraje hlavní roli Facebook, nikdo nenatočí nic převratnýho, co by aspoň náznakem připomínalo třeba Social Network. Co třeba pirátství. Nebo, já nevím, proč nikdo nenatočí film, příběh o squatterovi z Milady například. Proč nikdo netočí o lidech, o hudbě, nebo o výletech na fesťák. Cokoliv. Chybí tady zásadní výpověď mladé generace. A jestli teď někoho napadlo něco, jakože tady byli natočení Snowboarďáci nebo Perníková věž, tak úplně rači rychle zapomeňte, že ste si na to vzpomněli. Mně odmítli dobrej scénář, výpovědní, autentický, a asi se jim nehodilo hodně sprostých slov, protože se všichni budou tvářit, že dneska všichni mluvíme jak Mácha woe. Scénář sem poslala, v pěti kopiích, a už dopředu sem věděla, že to nemá šanci na úspěch, ale udělala sem to proto, abych mohla úplně právem nadávat. Tenkrát tu soutěž vyhrál Marek Epstein, tuším za scénář k Václavovi. No comment. Horší křivda se mi mohla stát už snad jenom kdyby vyhrál scénář ke Comebacku.
Dobře. To byl teda trochu delší úvod k tomu, jaká je u nás zesraná kultura. A teď se dostáváme k tomu tomu hlavnímu tématu, k meritu věci, k jádru pudla. Je to uctívání božstev, neboli celebrit. Kde není kultura, musej se idoly a modly vytvářet uměle. A pak to tak taky jako vypadá. O tom, že se mezi největší idoly řadí Karel Gott a Lucie Bílá, o tom se mi ani psat nechce, na to je škoda místa na internetu.
Pak tady máme blbku číslo jedna Agátu Hanychovou. Nikdo neví, proč je celebrita a proč se o ní všude píše. Protože já nedokážu najít důvod, proč bysme měli uctívat Agátu. Jakože vytvořila někdy ňáký dílo? Napsala něco? Něco zkomponovala, otextovala? Namalovala mega obraz, který nás dostal do kolen? Ovládá bravurně hudební nástroj tak že nás to srazí k zemi a donutí nás to dojetím brečet? Ani hovno. Agáta je celebrita nejvíc tím, že je blbá. Jednou sem viděla nějaký dokument, kde ukazovali, jak je Agáta boží, že jako udělala pro modelky kurs, kde se učí dietně vařit. Neboli Když slepí vedou slepé. U kuchyňské linky cupitaly nablblý mařky v jehlách a kostýmkách a krájely salát. To je dycky moment, kdy se vrcholně stydím, že s něčím takovým dýchám stejný vzduch. Proto je Agáta naše modla (teda vaše, moje ne). Taky proto, že dokáže natočit spot, jak se prochází po butykách a vybírá šaty. Taky proto je hvězda, že šukala s Issou, kterej jakože umí brejky. Pak je hvězda taky proto, že někde ukázala kozy. Já třeba znám spoustu mařek, který v baru na stole ukážou kozy, a nikdo nemá potřebu cpat se kvůli tomu do časáků. Taky je hvězda proto, že na kameru dokáže ukázat, kde bydlí. A taky proto je boží, že má v domě šatnu, kam kameru nepustí, protože je to tajný. Hej, já prosím boha celýho vesmíru, ať tu šatnu nakamerujou, mě strašně zajímá, Agáto, co máš v té šatně, protože jinak z toho nebudu spat. V neposlední řadě je Agáta idol proto, že je těhotná. To totiž nikdo jiný nedokáže.
Leda tak Aichmajerová, neboli lady Decastelo. Ta už dokonce porodila, což je vyšší level, to jen tak někdo neumí, a proto o tom všude v médijách mluví, protože abysme ostatní věděli, jak na to, kdyby to na nás náhodou přišlo. Protože mít dítě, to jen tak někdo neumí. A tak nám bývalá pornohérečka Dekastrólo musí poradit, co jako se bude dít když se vám narodí dítě. A tady by třeba například Agáta měla zbystřit. Páč to není jenom tak. S dítětem se totiž musí například odjet na dovolenou na Krétu, jo. A pak, to chce děsný oběti, o kterých je potřeba natočit reportáž.
Na vlastní voči sem viděla, v tý reportáži kvalitně zpracovanýho uměleckýho pořadu TopStár, jak Eve sedí u stolu se svým hvězdným dítětem, a krmí ho, jo, teď si vemte, jaká je to vzorná matka, vona dokonce krmí svoje dítě. A u toho vykládala, jakože moc nejí, protože když krmí toho malýho hvězdu, tak sama jíst chudák nemůže, a že pokud teda třeba někde v restauraci si to jídlo musí dát, aby dodržela bonton pyčo bonton, tak si dá jídlo takové, aby ho mohla nabrat jednou rukou, třeba pouze bramborovou kaši, protože druhou rukou, představte si, musí krmit to dítě!
Taky by se od ní Agáta měla naučit to, že pokud se někdy bude vdávat, tak jedině v šatech, ze kterých mohutně poleze pupek, a bude pouze decentně zakrytý záclonkou, protože pak jako bude největší sexoš.
Mašlíková sice těhotná není, ale asi by měla být, aby odešla na mateřskou někam do kouta, nebo do nějaké chýše daleko od civilizace. Pak by se mi totiž nemohlo stát, že na mě z telky vybafne pořad kouzlení s Kožíškem, kde Mašla předvádí svůj osobitý herecký talent, jakože dělá udivené obličeje když Kožich nechá zmizet vajíčko, a doprovází to povzdechama „ach, jak je to možné?” nebo „Pavle, jak jsi to udělal?”. Pavel pak nastoupí v roli velkého učitele, jakože Mašláka velkokozáka uměláka naučí nějaký ten more dyk trik. Mašlák se v tom plácá jak koroptev v bažině, nechápe, čumí, neví, občas pohodí patkou nebo ňadrem, pak se to kupodivu nepovede, načež Mašloch zahlásí „Och Pavle, jsi prostě lepší, Pavle...” Kožich toto fiasko zachrání jakože tím, že „Přijďte nás vážení diváci navštívit do divadla kouzel.”
Tak jako, ani za zlatý prase, myslím že sem viděla dost, to už bych se rači šla nudit na hudlání Šporcla.
Další velká ikona v rybníku českých pseudocelebrit je Rytmus. Jako uznáte, že do toho si rýpnout musím, to nejde přejít bez povšimnutí. Strašně mě děsí lidi, který mám ráda a kteří sou fajn, a pak přídou a řeknou „ty vole, slyšela si Rytmusa, ten má texty jako prase, von v nich říká fakt pravdu!” Tak jako text válu „nenávidím ty zlatokopky vyjebané” mě fakt nedojme, vo tom žádná. Kdyby ale zůstal u toho, dalo by se to ještě ignorovat. Ale že se nacpe do Superstár, to už je i na mě moc. Že hodnotí zpěv, když sám umí zazpívat velký hovno, to je další věc. Mohli by s Marešem „nazpívat" duet a ještě si k tomu pozvat Holki, aby to mělo prdy. Já sice mám ráda aroganci a namyšlenost, ale vocaď pocaď. Chtěla sem vyskočit z okna, když v Superstár jako velký porotce zahlásil „hrdě prohlašuju, že za deset dní mám milijón vidění, v česku, to tu nikdo nedokázal”. No tak ty jo, to seš fakt frajer a pan umělec. Ovšem pokud má nejvíc „vidění” (což znamená asi zčeknutí na YouTúbu), tak to je jenom důkaz toho, jak moc v prdeli tady s kulturou sme.

16 komentářů:

  1. mozna ze tyhle serebrity jima jsou, prave proto ze nic extra nedokazaly ..malujou si ksichty, kupujou saticky, rodej deticky a jezdej na dovcu.Marky si o nich ctou a koukaj jak jsou vysilikovany, vyhubly a vystajlovany ..a treba si tam predstavujou samy sebe....no zcestna uvaha, to sem jen tak strelila :)))

    PS Sverakova milyho lidskyho humoru uz mam taky dost...uz asi deset let, protoze nic jinyho zkratka neni. Pokud teda nepocitame filmy, ktery jsou zajimavy tim, ze lidi sou v nich \"divny\" (Samoteri, Knoflikari atd.)A i ty sou porad tak nak stejny..

    OdpovědětVymazat
  2. Jasně, filmy o divných lidech. Mně jenom připadá, že i kdyby vzali dobrý téma, například o lidech, kteří chodí denně do baru propočítávat ruletu a čumí do toho několik hodin, a počítají, tak to tady ti filmaři vezmou, ten dobrej námět, a udělají z toho takovej sranec, že i ten divnej člověk, kterej měl působit divně, bude vypadat prostě debilně, protože pravděpodobně ho bude hrát Budař nebo Macháček, a ve finále z toho bude taková nějaká \"milá\" postava, jejíž hlášky zlidoví a lidi si je budou nahrávat do telefonu. Achjo :(

    OdpovědětVymazat
  3. nebo takova Mesarosova -nechat si udelat sestky kozy, modelkovat a tahat z bohatejch chlapu prachy - no to je prece super ideal a sen ceskejch zen, nebo ne ?:)))

    OdpovědětVymazat
  4. To je náš vzor. Měly bysme to udělat taky tak :)

    OdpovědětVymazat
  5. Problém \"celebrit\" asi komentovat nebudu, to je ohrané téma, které jednoduše vychází z kultury, vzdělání a inteligence lidí. Pokud dav konzumuje, bude dav krmen. Ale s těmi filmy nesouhlasím. Respektive, ta problematika je hlubší. Chceš film na současné téma? O počítačových pirátech? O squatterech? Ale jistě, má to jeden háček. Natočit u nás film stojí nemalé peníze. Takže pokud chceš točit výdělečný Hollywood ( apropos Social network nepovažuji za dobrý film ) potřebuješ jich OPRAVDU hodně. A to neseženeš. Musíš tedy tématiku zpracovat komorněji. Víc \"art\". Jenže to potom vyžaduje pojetí, ze kterého Ti vyjdou \"divné figury\", proti kterým horuješ. Dělat v ČR filmy není žádná legrace. A jen tak btw, humor Svěráka mám rád. Alespoň je jeden z mála, který umí napsat dialog.

    OdpovědětVymazat
  6. Ravene, jak jsi napsal \"Dělat v ČR filmy není žádná legrace\". Já to chápu. Ale potom se ptám: Proč? A sme u toho. Protože je tady málo peněz na filmy. A to je proto, že filmy nemají odbyt. Točí se filmy, který sou o blbostech, který nenutí nikoho k zamyšlení, protože to se nikomu nechce. Ale proč? Proč nejsou nezávislý filmy, co sakra dělají nakonec všichni studenti FAMU? Proč se nedělají kvalitně filmy \"art\" jak píšeš? Proč sou zahraniční nezávislý filmy tak dobrý a tady nikdo nemá ani dobrý námět? Kde sou dobří scénáristi? Dyť z FAMU muselo vylízt za ty leta spoustu talentů, no tak kde sou? To se všichni nakonec sejdou u natáčení Románu pro ženy? Tohle nechápu. Proč tady není nezávislá scéna, nějaká underground filmová kultura.

    OdpovědětVymazat
  7. A proč myslíš, že nic z toho není? Já znám poměrně dost mladých režisérů a scénáristů, kteří dělají dobré věci. Jenže v malém, pro art festivaly nebo pro svoje školní práce. Bohužel, pokud se chtějí tímhle živit, dřív nebo později musejí vzít práci pro nějakou reklamku. Popřípadě natočí komerční šot. Protože za to dostanou zaplaceno.

    OdpovědětVymazat
  8. uz abys potkala tu inspirativni postavu. Hater se mi fakt nelibi. Ale je to fakt o tom co chces videt a cist. Proste jakmile neco takoveho jen zahlidnes tak zapping. Necist bulvary a bude ti hned lip. Urcite ti to nikdo do tech usi nerve...:)))

    OdpovědětVymazat
  9. Jednou jsem zahlídl kousek pořadu o 13.komnatě jakési celebrity. Ten herec se tam svěřoval se svým celoživotním traumatem. Trápily ho PRDY - jako fakt, větry! To mě dostalo, takovýhle starosti.

    OdpovědětVymazat
  10. P. - a to eště můžeme být rádi, že to nebylo o hovně! :-o

    OdpovědětVymazat
  11. Jako Agáta je k smíchu, sem jí nedávno viděla u Krause a to byla fakt super prdel. Tvrdila, že hrozně pracuje a spí čtyři hodiny denně a další píčoviny.
    Spíš mě teď sere rádoby herečka, zpěvačka, rockerka a jánevimcovšechno, Olga Lounová. (Ne)doporučuju se podívat na klip gynekolog.
    S famákama sme natáčeli tu reklamu na Lemonda, což asi vypovída o všem.

    OdpovědětVymazat
  12. Mně se hater naopak líbí dost. Je to úderné, přesné, nenávistné a vtipné, jen tak dál, my smířlivý povahy tohle čtení potřebujem. Celebrity nesleduju, nevím kdo je Rytmus, naštěstí. Onehdá jsem viděla záblesk jistého celebritního pořadu na primě a bylo mi do breku hanbou, takovým situacím se vyhýbám co můžu. Co se týče filmu souhlasím s Ravenem a doporučuju sledovat radši český dokumenty, tam je situace myslím o dost lepší než v hraným filmu.

    OdpovědětVymazat
  13. Keimilko: dokumenty tady každopádně umí být kvalitní, o ty se nevotírám v nejmenším. Jinak děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  14. já nevím, že zrovna ty se nedokážeš nad tyhle lidi povznést. Ať se přeci každej dělá co chce a pokud ho svět hvězdiček a celebritiček baví, ať si ho užívá...

    Poslední svobodnej a velmi nedoceněnej film byl \"Už\" od Zdeňka Tyce.
    Doporučuji...

    OdpovědětVymazat
  15. Můj názor je ten, že kdo hledá, ten najde. Studentský filmy, alternativní hudební festivaly, přehlídky, výstavy, knížky a kupodivu i časopisy ke čtení. Jenomže to chce zvednout zadek od bedny a zkusit si naladit třeba Vltavu. I když tam zrovna zítra dávají hru ze současnosti od Epsteina... :)))

    OdpovědětVymazat
  16. ...na to, že tě to tak štve (viz ,,celebrity\"), jsi dobře informovaná. Stačí nesledovat. Doporučuju. A jde to.

    OdpovědětVymazat