neděle 28. září 2008

Všechno špatně

Nevím, jak začít, a nebude to veselý povídání, ale prostě takovej je život. Krutej.
Teď někdy, začátkem listopadu bych měla termín porodu, teď někdy by se Benjamín narodil. Hrůza. Věděla sem, že to bude krutý období, ale netušila sem, že až tak moc. Pořád přemýšlím, jaký by to bylo, co by kdyby a kde sem udělala chybu. Největší chyba je, že sem se s tím ňákým způsobem nesrovnala, a to už sem asi dávno měla. Největší chyba asi taky je, že sem se nerozloučila, protože nevím jak na to. Hrozný je, že si nikdo nevzpomene, a proč taky... protože pro ostatní vlastně nebyl. Nic neznamenal, ale pro mě znamenal všechno. Nikdo neřekne "pudem na hřbitov zapálit svíčku" tak jako se to dělá, když má děda výročí úmrtí, a babička ani neví, jakou má výhodu, že se o dědovi mluví, že se někdo toho smutku účastní. Připadám si jako blázen, brečím nad něčím co pro ostatní nebylo a nebude. Nedokážu se dívat na děti, pořád si říkám, jakej by byl, jaký by měl vlasy, oči... chybí mi. Tak strašně moc. Nedokážu se z toho vymotat, neumím to zpracovat. Myslela sem, že je to pryč, jenomže sem ten smutek jenom zazdila, a ono to teď prosakuje, a nedá se s tím nic dělat. Ze všeho nejvíc chci nebýt, všechno prospat a vzbudit se, až to bude dobrý, protože se mi vůbec nechce s něčím takovým bojovat, nechcu dělat že sem silná a jak všechno zvládám. Protože nezvládám. Ale snažila sem se. Sice sem celej týden pobrekávala, ale snažila sem se normálně žít, doufala sem, že se to spraví, když se zaměstnám, ale pak sem dostala šlupku - umřela nám kočka. To už mě dorazilo úplně. Dělala mi společnost, když sem bydlela sama a nikdo o mě nestál. Sice byla potrhlá, ale byla moje.
Takže tahle zpráva mě sejmula na dvě doby. Čtyři hodiny sem seděla v kuchyni na zemi a brečela, kvůli všemu, až sem z toho usnula.
Nejsou to dobrý dny.
Přála bych si, aby bylo jaro. To by všechno nemohlo být takle hrozný.

10 komentářů:

  1. mozna ti pomuze, kdyz soustredis svoji energii na dite, ktery zije, v tvym pripade na anicku. a pak zjistis, ze nema cenu plakat nd tvoreckem, kterymu proste nebylo dany, aby se podival na tenhle svet, ale zato si zacnes vic vsimat a vazit toho, co vlastne mas.

    mozna to zni jako prazdny kecy, ale ja jsem si prosla podobnou zkusenosti. a nejen ja. tak drzim palce, at se ti to podari!

    OdpovědětVymazat
  2. Takhle podobně se mi tohle stalo v roce 86 po Černobylo, bylo to v poločase. Brečela sem intenzivně určitě měsíc,jako bych navíc nějak podvědomě tušila, že už pak žádné dítě nikdy mít nebudu, vzpamatovávala se rok, tak špatně, až sem z toho pak zůstala sama. Živé děti nepomůžou, nepomůže nic, musíš si to prožít a možná se budeš vzpamatovávat 10 let, ale čím dál tím tišeji a klidněji. Nepřejde to nikdy, ale časem to bude snesitelnější a snesitelnější, až snesitelné. Bude líp, slibuju:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nemam takovou zkusenost (klepu pritom na drevo), ale myslim, ze nejlepsi by bylo pokecat si s odbornikem
    ( psycholog nebo psychiatr).
    Za to nic nedas a treba budes prekvapena. Drzim palce

    OdpovědětVymazat
  4. uf no co na to rict, nemam tu zkusenost, jen ti muzu rict, ze moji mamince se stala daleko horsi hruza - narodil se ji chlapecek, zil jeden den a pak najednou ze umrel, neukazali ji ho, nemohla ho pohrbit, mlada holka, nebranila se, jen trpela...v 80tych letech byly nejaky cachry s detma a vubec se mi nechce myslet na to, co s nim udelali a ze mozna prezil a vubec, bylo to mamincino prvni dite a dotet (30let pote) na nej mysli... to holt zenska asi nezapomene, jen min a min breci... je to tam v minulosti a tezko to smazes... ach jo, kecam dokola a nic pozitivniho z toho neleze... tady mame alespon slunicko - jak rikas ta zima a sero musi byt debilni... co kdyby sis to mistecko nekde udelala a tu svicku mu proste zapalila???
    drzim palce at je lip!!!!! a co prace? vysla ta stavba, zdalo se to pohodova pracicka pro tebe ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Bib, mně nepomáhalo nic. Teda nejdřív jsem řvala jako kráva, načež jsem se nechala uschopnit asi za dva dny, co mě pustili z nemocnice a šla jsem do práce. Hrála jsem si na to, že jsem ok, ale nebyla. A snažila se otěhotnět. Šílela jsem, že to nejde... Dělala všechno možný i nemožný. Kdyby to po cca půl roce neklaplo, nevím, kam až bych se \"prosnažila\"... V podstatě můžu říct, že náplastí byl až F., jinak do té doby nic. A stejně, jak už jsem ti říkala, si často vzpomenu...

    A přesně jak říkáš, odešel někdo, o kom ostatní nevěděli, takže o to je to těžší, snažit se to pochopit.

    Et

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj,

    taky se snažím najít sova útěchy, kdyby aspoň to počasí bylo trochu milosrdnější... Mně ta ztráta potkala taky, probrečela jsem rok, párkrát byla u psycholožky, ale to mi nepomohlo, náplastí pro mě bylo další těhotenství - neplánované, ale v podstatě tu ránu zahojilo. Tak Ti moc přeju, ať se třeba u vás zadaří, myslím, že je to nejlepší lék, nebo ať tu zutrátu dokáže trochu utlumit Anička, Tvé psaní, práce - prostě něco pro Tebe smysluplného.

    OdpovědětVymazat
  7. Všem děkuju za slova útěchy. Věřím, že bude líp.

    OdpovědětVymazat
  8. myslim na Tebe, aby zas bylo nějak líp

    OdpovědětVymazat
  9. Nedovedu si představit, jak se asi cítíš a ani nevím, proč jsi o Benjamina přišla (to jméno si vybrala krásný, taky ho mám v plánu. Ale každopádně si zasloužíš obdiv, opravdu před tebou smekám. Celej tvůj blog je prostě nepopsatelnej, vždycky se sem přijdu pobavit nad tvým \"mistrným\" projevem :)... a tentokrát vidím, že ten osud je fakt sviňa ke všem (skoro,někdo v tom prostě umí chodit). Kočičky je mi líto, v jednom krutým období jsem během pár měsíců přišla rovnou o dvě :(. Drž se, ty na to máš ♥

    OdpovědětVymazat