pondělí 25. února 2008

Co mě zase nasralo..

Se jménem Beny zřejmě budu mít utrum. Zkurvení byrokrati mi nedovolí pojmenovat si svoje dítě. Normálně mně to hnulo žlučí, to je ale hnus !

Včera přišel Hugo dom, po projížďce na kole, a oznámil mi radostnou novinu, že je schopnej udělat kompromis, a dítě pojmenovat Ben, nikoliv Benjamín, jak sem chtěla. Řekla sem teda, že mezitím, co si to tak hezky připravil, sem dospěla k variantě jména Beny. A kupodivu sme se na tom shodli, což mě fakt překvapilo.

Včera sme s Laurou ale na to narazily, a Laura říkala, že takový méno mně nikdo nepovolí. Dneska se mi to vybavilo, a dala sem se do hledání, jak to s povolováním jmen vlastně je.

Zjistila sem, že existuje seznam povolených jmen. Ten samozřejmě neexistuje v Americe, tam si můžou dávat jména jaký chcou, ale tady si vesele komunisticky jedeme podle seznamu. Existuje teda seznam povolených jmen, který sepsala jakási doktorka Knappová. Seznam povolených jmen není uvedený na internetu, jak se dalo čekat. Takže bych musela na úřad, aby se mi podívali, jestli je to moje jméno povolený, což není. To vím určitě.
Pokud není jméno povolený, tak vás z úřadu pošlou za soudní znalkyní, což je - světe div se - doktorka Knappová. Jediná v ČR. Doktorka Knappová se podívá (za poplatek zhruba tisíc kč) jestli je varianta takovýho jména používaná v nějaké jiné zemi. Když ne, máte smůlu.
Na diskuzi sem vyčetla, že někteří jedinci se nedočkali schválení jména Henrietta, nebo Marie-Luisa, mohla to být jedině Marie Lujza, a ještě bez pomlčky.
Nedělám si naděje, že mi někdo povolí jméno Beny. Takový jméno totiž samostatně neexistuje, ani v jiných zemích ne. Akorát mexická podoba toho jména je Benny.

Zaráží mě ale, že zatímco se vesele cpeme do Evropy, náš český kalendář je tak trapně zaostalý, a o tom, jak se bude moje dítě jmenovat, rozhoduje jediná osoba v celé ČR, doktorka Knappová. To je velice povzbuzující.

Neříkám, že by se do našeho kalendáře měly hned cpát jména jako John a Mike, pro začátek by stačilo kdyby se vyřadily jména jako je Věnceslav, Herbert, Kvido, Slavoj, Medard, Liběna, Augustýn, Jarmil a podobně...

Co mě naprosto dorazilo, je existence jména Perla. Svátek má 12.2. Takže zatímco dítěti můžu dát jméno Perla, a zadarmo, tak svýmu klukovi nemůžu dat jméno Beny. No to je hezký.

Zjistila sem, že si můžu vybrat mezi těmato jménama (obsahující Ben):

Beneš, Benito, Benitto, Benjamin, Benjamín, Benno, Benny, Beno, Ruben :o)

Benjamin a Benjamín zůstavají ve hře, pokud se mi nepodaří přelstít nebo podplatit někoho ohledně jména Beny.

Ach jo, tomu se teda říká demokracie

15 komentářů:

  1. Vysla knizka, ktera se jmenuje Jak se bude vase dite jmenovat, kterou napsala ona zminena Knappova. udajne vsechny jmena, ktere tam jsou, muzes dat. Beny tam opravdu neni uveden samostatne, i kdyz je tam uveden jako domacka podoba jmena Benjamin. Za to je tam napriklad samostatne uvedenej Beno ;-) No nevim, jestli jsem te potesila. Kazdopadne knizka stoji 295 korun a da se normalne koupit pripadne objednat na internetu treba zde http://www.knizniweb.cz...vyd_.html

    OdpovědětVymazat
  2. Leni ze Sevilly25. února 2008 v 9:52

    no je fakt jak za komunismu, podle me by jednodussi bylo, kdyz si vymyslis jmeno, co neni v kalendari a pak ti ho normalne priklepnou a je to a pak ty si vyberes, kdy ho s malym budes slavit, v kalendari prece byt nemusi...fakt debilina...
    podle me neustupuj a zkus si ho vybojovat..pokud si teda tehotna ;)

    OdpovědětVymazat
  3. jo, o dr. knappovy uz se toho napsalo hodne. ale obavam se, ze to s ni bude jako s fidelem castrem na kube:(

    OdpovědětVymazat
  4. Perla byla nejkrasnejsim konem,ktery me kdy v sedle nosival...a ja byl jeji DZOKEJ

    OdpovědětVymazat
  5. Drunka - jasněže si knížku od Knappové kupovat nebudu, když tam ani Benyho nemá. Už mě ta osoba sere, a to sme se eště nesetkaly. Takže mých třista kaček určitě neuvidí.
    Ale díky za tip :o) Jo, a díky že ses podívala na Benyho. No, aspoň vím, že s tím teda nemám počítat, když ve velevážené knize není. Chjo!

    Leni - já sem si myslela, že když si vymyslíš jméno, a nebude to zrovna něco dementního, jako \"Mobil\", \"Krtek\", nebo \"Fifin\", tak ti to tak nějak automaticky na matrice přiklepnou. Právě proto se nestačím divit.
    Jo, a těhotná fakt su, to už bez debat.

    Paja-ostrovanka: Trefné přirovnání :o)

    Paja: No jo, dyk já sem věděla, že se chytíš. A nenajdeš už nikdy koně s její krásnou povahou XD

    OdpovědětVymazat
  6. Jen špatná matkadokáže dát svému synovi špatné jméno. Špatné je takové jméno, které se odlišuje od obvyklých jmen.
    A úplně nejhorší je dávat zdrobněliny. Benny je zdrobnělina. Jako třeba Jaroušek, Venoušek, Jiříček --- akorát že je to zapadogermánský styl zdrobňování (teda angličtina, němčina, fríština, afrikánština, jidiš, lucemburština a nizozemština).
    Žádný seznam povolených jmen v ČR neexistuje. To mají ve Francii - u nás to není.
    Pouze zákon o matrikách, jménu a příjmení č. 301/2000 Sb. stanoví takto:

    \"Do matriční knihy nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká. Fyzické osobě mužského pohlaví nelze zapsat jméno ženské a naopak. Matriční úřad dále nezapíše jméno, pokud je mu známo, že toto jméno užívá žijící sourozenec, mají-li sourozenci společné rodiče. Vzniknou-li pochybnosti o správné pravopisné podobě jména, je občan povinen předložit doklad vydaný znalcem. \"

    Velice solidní encyklopedie křestních jmen je zde: http://www.libri.cz...tabaze/jmena/

    OdpovědětVymazat
  7. Seznam existujících jmena jejich četnost zpřístupnilo ministerstvo vnitra:
    http://www.mvcr.cz...ost/index.html
    I to je zajímavé čtení.

    Ale znovu upozorňuji: klukům se nesmí dávat jména neobvyklá. Kluci nejsou holky a když mají neobvyklé jméno, je to pro ně handicap na celý život (a v dětství zvlášť krutý žert).


    OdpovědětVymazat
  8. Jardo, ty asi budeš kámoš paní Knappové XD

    OdpovědětVymazat
  9. ajejej, jarda si nasel dalsi obet svych vyplodu. mas se na co tesit, kowakova-spatna matko!!!!:))))styd se!

    OdpovědětVymazat
  10. Gratuluju k těhotenství, buď ráda, děti jsou super. Myslím, že za rok a půl se oklepeš a budeš zase pařit :-)). Zatím by ses měla kouknout na ty kafárny, ne?
    Jinak co se týče Jardova příspěvku - neobvyklý jména jsou fajn a hendikep to může bejt jen pro zaprděnýho chlapa bez sebevědomí! Stejně je tu plno cizinců a většina dětí chodí do školy s někym, kdo má neobvyklý jméno. Skoro si řikám, že tak za pár let bude divný, když se bude nějdo jmenovat třeba... Jaroslav, že jo :-)? Ne, nebudu kousava...:-)))
    Jinak s těma úřadama a zákonama je to děs. Komunismus hadr.Dělaj z lidí nesváprávný zvířátka, kteří nevědi, co asi chtěj..

    OdpovědětVymazat
  11. Lidi asi vědí, co chtějí. Pojmenovat svoje dítě Perla, nebo Věnceslav. :o)

    OdpovědětVymazat
  12. kowakova,jardy si nevšímej, je to vůl. Nechceš tedy Bennyho s dvěma n?
    jinak rozhodně ti zakazuju Benita, ale ten Hugův fašistickej kolega z práce by měl možná radost a odpustil by vám tu tapetu z počítače :)

    OdpovědětVymazat
  13. Dewberry - Benny s dvěma N je už moc komplikovaná záležitost. To už spíš toho Benjamína. On je mi asi stejně od začátku souzenej, už nic lepšího nevymyslím.

    OdpovědětVymazat
  14. No je to sice o pár let později, ale jak vidím, stále se nic nezměnilo :D Máme podobné zkušenosti, s výše uvedenou paní. Když jsme jí poslali odkaz na námi vybrané jméno SMSkou, tak nám odpověděla, že nemá internet (facepalm) Co by byl, drazí přátelé, za problém tohle udělat oficiálně online, řekněme za poplatek 100 Kč? Vždyť i ten litr bych za to dal, kdyby to bylo v klidu bez cirátů. Píše se rok 2013, každý má v kapse 150 GB/3,6 Ghz velikosti krabičky od sirek za cenu podstatně nižší než je průměrný měsíční příjem, schopný se kdykoliv připojit kamkoliv. Jednání s úřady, které stát dotuje miliardami, však stále znamená stát dlouhé fronty vypisovat hůlkovým písmem do desetistránkových formulářů bezpředmětné informace, a samozřejmě na každém úřadě znovu a znovu, přestože spadají pod stejné ministerstvo... atakdále atakdále známe to všichni. Přitom řekněme si to na rovinu, udělat software, který by tohle ošéfoval pro 10 000 000 registrovaných uživatelů, je brnkačka, kterou si může dovolit i středně velká firma. Inu jak čteme každý den na předvolebních bilboardech, jde jim hlavně o naše dobro :) Nic se Karle nezměnilo, furt ryjeme držkou v zemi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprostá pravda, amen. Pořád nad tím kroutím hlavou. Stále se o nás sbírají data, o každým se dá zjistit prakticky všechno, jenom úřady se pořád tváří, že žádný databáze neexistují, že provázanost informací je neuskutečnitelný sci-fi, následkem čehož se musí obíhat úřady kvůli hloupým razítkům. Středověk. Na některých úřadech je dokonce problém automat na pořadový lístky, takže člověk stojí ve frontě dvě hodiny. V Brně stále neexistují sms jízdenky, u doktorů neexistují online objednací formuláře. Internet nám měl líp zorganizovat čas a zjednodušit život. To se ale nestane, pokud se to bude zasekávat na neschopných zkostnatělých lidech, bohužel.

      Vymazat